×

Zona zoster

Zona zoster, cunoscuta in termeni medicali ca herpes zoster, este o eruptie dureroasa, cu basicute, provocata atunci cand virusul latent al varicelei se reactiveaza brusc in celulele nervoase. Ea se instaleaza pe o arie limitata a pielii, in functie de zona traversata de nervul afectat.  Zona Zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani  sau alti factori. Virusul varicelo-zosterian persista timp indelungat (probabil toata viata) in organismul persoanelor care au suferit de o varicela tipica sau de o infectie inaparenta. Se realizeaza astfel o infectie persistenta, localizata in ganglionii nervosi spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni. Majoritatea pacientilor care sufera de zona zoster au varsta peste 60 de ani, rareori zona zoster apare la persoanele mai tinere. Frecventa bolii este mai mare la adulti si batrani (90%), iar la copii apare foarte rar (5% din totalul cazurilor).
Zona Zoster

Zona zoster este o afectiune contagioasa. Virusul varicelo- zosterian se poate transmite de la persoana cu zona zoster la copiii sau adultii care nu au avut varicela, dar, in loc de a dezvolta zoster zoster, aceste persoane dezvolta varicela. Dupa ce o persoana a avut varicela aceasta nu poate contacta virusul de la altcineva. Odata infectate cu virusul varicelo-zosterian persoanele au un risc potential de a dezvolta zona zoster mai tarziu in viata. Zona zoster este contagioasa atata timp cat se formeaza noi vezicule (lichidul din interiorul veziculelor cutanate contine particule virale) si in timpul cat se usca veziculele mai vechi. Similar cu varicela, pacientul cu zona zoster este contagios pe toata durata bolii, pana la aparitia crustelor. Dupa ce toate veziculele sunt acoperite de cruste virusul nu mai poate fi raspandit. Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave - cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.

Cauze:
Zona zoster este o infectie provocata de virusul varicelo-zosterian, virusul care determina si aparitia varicelei. Dupa ce o persoana se vindeca de varicela, virusul varicelo-zosterian calatoreste de la nivelul pielii de-a lungul nervilor si se cantoneaza la nivelul ganglionilor radacinii dorsale. Virusul poate ramane in stare latenta in ganglionii radacinii dorsale timp indelungat, insa la unele persoane virusul se reactiveaza cu aparitia zonei zoster.

 Factori de risc:
-persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani. Riscul de aparitie a zonei zoster creste odata cu inaintarea in varsta
-sistemul imunitar slabit (imunosupresie). Persoanele cu sistemul imunitar afectat de boli, cum ar fi SIDA sau cancer, au un risc mult mai mare de a dezvolta zona zoster decat persoanele cu sistem imunitar normal.
-cancer. Persoanele cu cancer au un risc crescut de zona zoster. Cel mai mare risc il prezinta pacientii cu boala Hodgkin, pacientii cu limfom si pacientii cu alte tipuri de cancer. Chimioterapia si radioterapia folosite in tratamentul cancerelor mareste riscul de zona zoster.
- medicamentele imunosupresoare. Pacientii care consuma azatioprina, clorambucil, ciclofosfamida, ciclosporina, cladribine, infliximab, adalimumab, corticosteroizii (metilprednisolon, prednison) prezinta un risc crescut de a dezvolta zona zoster. Aceste medicamente sunt folosite pentru pacientii care au fost supusi transplantului de organe sau pacientii care sufera de bolile autoimune severe ( artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, scleroza multipla, boala Crohn, colita ulcerativa).
- infectia cu virusul varicelo-zosterian (varicela) in primul an de viata.
-expunerea in utero la varicela. In cazul in care o femeie insarcinata are varicela, copilul ei are un risc crescut de dezvoltare a zonei zoster in timpul primilor 2 ani de viata: stress, oboseala, traumatisme.

Simptome: Eruptie cutanata apare cel mai adesea de-a lungul unui singur dermatom si pe o singura parte a corpului, cu toate ca 2 sau 3 dermatome adiacente pot fi ocazional implicate. Dermatomele toracice si lombare sunt cel mai adesea afectate de zona zoster. De asemenea dermatoamele cervicale si oftalmice sunt frecvent afectate. Unii pacienti pot prezenta vezicule raspandite pe suprafata pielii corpului la distanta de eruptia cutanata. Acest lucru se produce atunci cand mici cantitati de virus varicelo-zosterian sunt eliberate din zonele afectate in sange. In general veziculele tind sa fie mai profunde la pacientii varstnici, sensibilitatea sau durerea de-a lungul traiectului unui nerv, de obicei unilateral (pe o singura parte a corpului), amorteli, furnicaturi, mancarimi, febra si frisoane, dureri de cap, sensibilitate la lumina,  inflamarea ganglionilor limfatici determina marirea de volum a ganglionilor si durere, slabiciune muscular,  tulburari gastrice.

 Complicatii: nevralgia postherpetica. Unele persoane continua sa acuze dureri la nivelul eruptiei cutanate timp indelungat chiar si atunci cand veziculele au disparut. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica si apare atunci cand fibrele nervoase deteriorate trimit semnale exagerate de durere la nivelul creierului.
Se manifesta prin:senzatia de arsura, durere intepatoare in zona afectata, sensibilitate crescuta la atingere.

Afecteaza cel mai des fruntea si toracele: pierderea vederii. Zona zoster oftalmic (eruptia apare pe frunte, obraz, nas si in jurul unui ochi) poate provoca infectii oculare dureroase, care pot duce la pierderea vederii, probleme neurologice. In functie de nervii care sunt afectati, zona zoster poate determina encefalita (inflamatia creierului), tulburari de auz sau echilibru, paralizie faciala, infectii ale pielii. Daca nu este tratata in mod corespunzator se poate produce suprainfectia cu bacterii.