×

Retinopatie diabetica

Retinopatia diabetica reprezinta una dintre modificarile microangiopatiei diabetice, care afecteaza 90% dintre pacienti dupa 15 ani de evolutie a bolii si care poate fi proliferativa sau neproliferativa. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier).
Retinopatia Diabetica

Evolutie
1) Retinopatia diabetica background - in acest stadiu arterele din retina devin slabite si au scurgeri, formand hemoragii microscopice (punctiforme). Aceste scurgeri de sange duc frecvent la inflamare si edem in retina si slabesc vederea.
2) Retinopatie diabetica proliferativa - in aceasta etapa problemele circulatorii deprima anumite zone de oxigen ale retinei, acestea devenind ischemice. Vase de sange noi si fragile se dezvolta, sistemul circulator incearca sa mentina un nivel adecvat de oxigen la nivelul retinei. Acest lucru se numeste neovascularizatie. Aceste vase delicate se lezeaza foarte usor. Sangele se poate scurge in retina si in corpul vitros, cauzand pete sau corpi flotanti impreuna cu slabirea vederii. In stadii mai avansate ale bolii cresterea acestor vase anormale si cicatrizarile pot cauza probleme severe cum ar fi: dezlipirea de retina sau glaucom.

Forme clinice:
1. Debutante- apar la angiografie, fundul de ochi fiind, in general,normal se traduc prin: zone putin intinse de ischemie, capilare dilatate in jurul zonei ischemiate, predominanta leziunilor la polul posterior. Evolutia lor: in mod ineluctabil spre majorare; necesita supravegherea stricta a diabetului incepand din momentul descoperirii.
2. Edematoase: ele pot aparea de la inceput sau prin extinderea leziunilor, si se caracterizeaza prin: predominanta exsudatelor retiniene. un risc major: edemul macular putand conduce la decolorarea serioasa a neuroepitetului.
3. Ischemice - se caracterizeaza prin: numeroase zone de non-perfuzie, posibilitatea punerii in evidenta din stadiul preproliferativ, evolutie constanta spre agravare.
4. Alte forme: mixte - cu prognostic rezervat sau subocluzive - asociand o retinopatie mixta, cu vene foarte dilatate si sinuoase

Factori de risc: istoricul familial de retinopatie diabetica, nefropatia (boala renala), sarcina: femeile care au diabet au un risc mai mare de a face retinopatie in timpul sarcinii; la femeile care au deja retinopatie si raman insarcinate, sansele sunt de aproximativ 50% ca boala sa se inrautateasca, valorile constant crescute ale glicemiei, tensiunea arteriala crescuta, valorile crescute ale colesterolului, fumatul
Simptome: vedere incetosata sau distorsionata, sau dificultati de citire, puncte luminoase sau intunecate in campul visual, pierderea vederii partiala sau totala, sau senzatia de "vedere printr-un val", durere la nivelul ochiului.
Complicatii
Este vorba, in mod esential despre: edemul cistoid cu degenerescenta maculara, hemoragia intravitreeana, glaucomul neovascular, dezlipirea de retina.